(VIDEO) Klinci znaju što su ‘fake news’, ali smo daleko od medijske pismenosti: Hrvatima mršava trojka!

(VIDEO) Klinci znaju što su ‘fake news’, ali smo daleko od medijske pismenosti: Hrvatima mršava trojka!

- in Vijesti
Photo: Ilustracija (Slavko Midzor/PIXSELL)

Za lažne vijesti, doznali smo kad je Trump postajao predsjednik, a danas i mala djeca u Hrvatskoj znaju što označava termin – fake news

Daleko smo ipak od medijske pismenosti. Prema istraživanju UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije, hrvatski građani daju si mršavu trojku. Zato su danas otvoreni Dani medijske pismenosti.

O nasilju i sigurnosti na interentu – šestaši već dosta znaju, a nepoznanica im nisu ni lažne vijesti.

Istraživanje Unicefa i agencije za el. medije pokazalo je da 81 posto građana smatra da se djecu ne poučava dovoljno o utjecaju medija. Medijska pismenostu sklopu eksperimentalne kurikularne reforme od jeseni se uvodi u različite predmete.

“Od matematike i informatike i drugih predmeta i međupredmetnih tema gdje se govori o tome kao čitati informaciju kako je procijeniti i vrednovati što je jako važno u borbi protiv ovih lažnih vijesti”, smatra Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Veliki naglasak stavlja se i na problem medijskog nasilja te sigurnosti na internetu. Uz škole i roditelje, za edukaciju o medijskoj pismenosti odgovorni su i sami mediji.

“Ono što mi želimo poticati kao ministarstvo nadležno za medije jest i odgovornost medija koji nisu prvi, ali mogu mnogo napraviti u vezi medijske pismenosti”, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ako svi budu slijedli primjer iz ove učionice, mršava trojka iz medijske pismenosti mogla bi se pretvoriti barem u čvrstu četvorku, ako već ne peticu.
Zorana Čičak

Komentari