(VIDEO) KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA Lekcija naučena! Ubuduće bi se izgleda pobjednik svakog natječaja trebao znati i prije natječaja

(VIDEO) KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA Lekcija naučena! Ubuduće bi se izgleda pobjednik svakog natječaja trebao znati i prije natječaja

- in Vijesti

Ako to nije najtranparentniji model ikad u bogatoj hrvatskoj povijesti transparentnosti, onda stvarno ne znamo što je

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Bio je to najprofesionalniji, najbolji, najtransprentniji natječaj, hvalio se proteklih osam mjeseci ministar obrane Damir Krstičević. Danas je taj najbolji, najprofesionalniji i najtransperntniji natječaj za nabavku borbenih aviona i formalno propao ali ne i ministar Krstičević. Kao da se ništa nije dogodilo izjavio je da ćemo sad imati novi, još bolji, najbolji proces za nabavku aviona.

Natječajna komedija koja je počela tako da je na najtransparentnijem natječaju ikad, kako se proteklih mjeseci hvalio ministar Krstičević, pobijedio ponuđač kojeg je ministar od prvog dana favorizirao i potpuno prečuo sva upozorenja da Amerikanci neće dozvoliti da na njihovim avionima zarađuje netko drugi, i da takvu isporuku aviona Amerikanci nikad nikome nisu odobrili, sad će završiti tako da isti nagluhi ministar obrane priprema još bolji, kako sam kaže, najbolji natječaj.

I evo, i prije nego je taj naj-natječaj uopće otvoren, ministar odmah kaže tko su njegovi favoriti: Amerika i američki avioni. Dakle, dobro kaže ministar Krstičević, iz ovog propalog posla s Izraelcima smo stvarno nešto naučili. Naime, ubuduće će se izgleda pobjednik svakog natječaja znati i prije natječaja.

Ako to nije najtranparentniji model ikad u bogatoj hrvatskoj povijesti transparentnosti, onda stvarno ne znamo što je. Nažalost to mnogi ne razumiju pa za ovu blamažu traže političku odgovornost ministra Krstičeviča, ali tako nešto ovdje ne stanuje.

Novi dokazi

Ali izgleda da ovaj skandal s blamažom u nabavci izraelskih aviona neće tek tako završiti. Večeras je Index.hr objavio mail koji je američko veleposlanstvo još 6. prosinca 2017. poslalo u Ministarstvo obrane.

U njemu američke vlasti vrlo direktno i precizno upozoravaju Hrvatsku da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti. Mail je dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića.

Dakle, Ministarstvo obrane nije poslušalo ni ovo upozorenje i konačnu je odluku o odabiru izraelskih F-16 donijelo potpuno suprotnim redoslijedom nego što su mu amerikanci savjetovali: prije nego što su od Izraela zatražili američku dozvolu za prodaju. A ovaj mail više nije nekakav non- paper, koji ministar obrane i cijeli državni vrh već danima uzaludno demantiraju, ovo je jasan mail upozorenja jednog dužnosnika američkog veleposlanstva, jednom dužnosniku ministarstva obrane i to ni manje ni više nego pomoćniku ministra obrane.

Doduše ministar uvijek može reći da ni za taj mail nije znao, ali to je već malo previše neznanja za jednog ministra obrane, čak i za Hrvatske prilike.

Ali ništa zato, ako je uprskao posao s polovnim avionima za 500 milijuna eura sad će dobiti priliku da to ispravi u izravnoj pogodbi za nove avione od milijardu eura. Amerikanci mu to sigurno neće zamjeriti.

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zoran Šprajc

Komentari

Facebook Comments