(VIDEO) Krenula prodaja pirotehničkog ludila: Na ove opasnosti pripazite!

(VIDEO) Krenula prodaja pirotehničkog ludila: Na ove opasnosti pripazite!

- in Lifestyle

Najsigurnija opcija za sve je promatrati iz daljine ili odustati od pirotehnike kako bi blagdane proveli sigurni i sretni

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Od subote kreće prodaja pirotehničkog ludila, ali i policijska akcija “Mir i dobro” kojom se upozorava na opasnosti od petardi i vatrometa. Najveća su prijetnja za djecu koja svake godine u bolnicu dolaze s teškim ozljedama.

Brojevi su se proteklih godina smanjili, no policija i liječnici žele u potpunosti stati na kraj ovakvim crnim slikama i statistikama.

Zvukovi pirotehničkih sredstava će svako malo odjekivati u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Iako kratka, ova sezona petardi svake godine dovede do nekoliko ozljeda, a najteže stradavaju djeca. Radi se o teškim ozljedama na šakama, oka, lica, a tu su i razne opekline.

“Taj oporavak može trajati mjesecima, uključujući i ne samo kirurško liječenje nego i rehabilitaciju, a nerijetko završava s određenim postotkom invaliditeta za čitavi život. Naravno mi uvijek nastojimo postići maksimalno vratiti funkciju i estetiku, ali nekad su za to potrebne godine”, kazao je Zoran Barčac iz Klinike za dječje bolesti.

No, dobra je vijest da je broj ozlijeđenih u velikom padu, čemu je najviše pridonijela zabrana najopasnijih petardi, onih iz treće kategorije. Prije dvije godine za blagdane je ozlijeđeno 34 osoba, među kojima je bilo čak 21 dijete, a prošle godine je bilo 16 ozlijeđenih među kojima 7 djece, samo dvoje teže.

No, do ovakvih prizora i dalje dolazi zbog neopreznog rukovanja, nepažnje roditelja ili pirotehničkog eksperimentiranja.

“Najteže ozljede nastaju kada djeca ili odrasli rastavljaju petarde i eksplozivnim sadržajima pune cijevi ili petarde stavljaju ispod različitih predmeta pa oni znaju odletjeti”, kazao je Tomislav Vukoja iz protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Prodavaonice pirotehnike punom se parom pripremaju za svoju sezonu. Imaju više proizvoda no ikad, no i oni vide da su se navike potrošača promijenile.

“Sad zadnjih godina najviše se kupuju neki svjetlosni artikli poput boxeva i raketa, vatrometa malih. Sve više ljudi prelaze na neke svjetleće artikle, a ne na pucajuće, tako da petarde su malo u opadanju”, kazao je Hrvoje Majdarić iz Mirnovec pirotehnike.

Liječnici tvrde da je svaka pirotehnika opasna i da je važno naučiti djecu da ona nije za igru. Tu glanvnu ulogu imaju roditelji.

“Preporučamo da roditelji aktiviraju pirotehnička sredstva, a djeca budu na sigurnoj udaljenosti i na taj način spriječe ozljedu”, kazao je Barčec.

Najsigurnija opcija za sve je promatrati iz daljine ili odustati od pirotehnike kako bi blagdane proveli sigurni i sretni.
Matija Mlinarić

Komentari