(VIDEO) LIJEČNICI PREKLINJU RODITELJE: ‘Cijepite djecu, ospice su došle s istoka, prijeti nam epidemija’

(VIDEO) LIJEČNICI PREKLINJU RODITELJE: ‘Cijepite djecu, ospice su došle s istoka, prijeti nam epidemija’

- in Vijesti

Iako bolest može proći bezazleno, moguće su komplikacije, koje su već u susjedstvu odnijele na desetke žrtava

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nakon što je prvi slučaj oboljenja povrđen kod dječaka u Čitluku, zbog niske procijepljenosti u Hercegovačko – neretvanskoj županiji strahuje se od epidemije.

Tamošnji epidemiolozi pozivaju roditelje na cijepljenje djece.

Zbog geografske blizine i alarmantno niske procijepljenosti u nekim hrvatskim županijama, zabrinuti su i u Dalmaciji.

Zbog širenja zaraze ospica upalio se alarm i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kod mlađe djece procijepljenost je 78 posto, a u školskoj dobi 92 posto. I dalje, tvrde liječnici – nedovoljno.

“Mi smo jedna od lošijih županija što se tiče procijepljenosti, doduše i ostalih cjepiva. Ali ovo nam je sad najalarmantnija situacija jer su se u susjedstvu pojavile morbile, zbog čega postoji mogućnost brzog širenja u populaciji jer se prenose kapljičnim putem”, kaže za RTL Željka Karin, liječnica školske medicine i ravnateljica HZJZ-a Split.

Da se bolest ne bi širila, procijepljenost mora biti veća od 95 posto. Zato epidemiolozi pozivaju roditelje da cijepe djecu.

Ipak, provjerili smo iz prve ruke kako stoje stvari među nasumično odabranim Splićanima koji su htjeli stati pred kamere:

“Ja sam uvijek za cjepivo, vjerujem doktorima. Bilo bi me strah da ne cijepim dijete, ne bih htjela svaki dan u budućnosti misliti hoće li se nešto dogoditi baš zato što ga nisam cjepila”, Mihaela.

“Da ne dam cjepivo djetetetu, a da mu se nešto dogodi, grizla bih se do kraja života”, Marijana.

S druge strane u pedijatriskim ordinacijama liječnici se svakodnevno susreću s roditeljima koji odgađaju ili odbijanju cijepljenje.

“U ovakvim situacijama roditelji odreagiraju na način da se javljaju. Već nakon epidemije u Srbiji imali smo nešto bolje rezultate”, ističe pedijatrica Snježana Kapor Jeričević.

Ospice su se približile Splitu na svega 100 kilometara, a iako se ne boji epidemije, župan poziva na oprez.

“Ne treba slušati kvazi znastvenike ili političare, treba slušati struku koja poziva sve roditelje da cijepe djecu jer na taj način ćemo spriječiti i gore situacije”, smirivao je nedavno uplašene građane, Blaženko Boban (HDZ), župan splitsko-dalmatinski

No, ako primijetite kihanje, kašalj, konjuktivitis ili visoku temperaturu, trebali biste svoje dijete odvesti k liječniku, jer su to prvi simptomi ospica.

Iako bolest može proći bezazleno, moguće su komplikacije, koje su već u susjedstvu odnijele na desetke žrtava.

Dragana Eterović

Komentari