(VIDEO) Manjak radnika natjerao poslodavce da im povećaju plaće

(VIDEO) Manjak radnika natjerao poslodavce da im povećaju plaće

- in Vijesti
Foto: ilustracija

Iseljavanje iz Hrvatske iznjedrilo je i nešto dobro

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zbog manjka radne snage, poslodavci su morali povećati plaće!

Povišice bilježe gotovo svi sektori, a poslodavci tako žele privući nove kvalitetne radnike, ali i zadržati postojeće.

Radnici Belupa imaju razlog za slavlje. Uprava se hvali da su jedan od najpoželjnijih poslodavaca. No, na nova ulaganja u svoje zaposlenike odlučili su se kada su shvatili da im se otvara sve više mogućnosti.

“Te smo u tom smislu završili kolektivne pregovore s radnicima i najveći pomak napravljen je kod malih plaća koje će najviše porasti i to za 1000 kuna”, kazala je Tihana Hubicki, direktorica razvoja ljudskih potencijala u Belupu.

Između ostalih i Podravka, Atlantic, Pevec, Spin Valis te Valamar. Turizam je manjak radnika ove godine osjetio možda najsnažnije. Valamar kao jedan od najvećih poslodavaca u sektoru zato garantira minimalac od 5.000 do 7.500 kuna.

“Također nam je bitna kvaliteta radne snage jer želimo značajno ulagati u njihov daljni razvoj ali i u karijeru u turizmu”, kazala je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Rivijera.

Udruga poslodavaca ipak podsjeća da bi povećanje plaća moglo biti i veće kada bi država značajnije srezala porezno opterećenje te provela najvažnije promjene.

“Da treba smanjiti porez na dobit recimo ili provesti reforme”, kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. No unatoč ovim dobrim primjerima povećanja plaća i dalje mnogi radnici rade za minimalac koji nije dostojan za pristojan život.

Boris Mišević

Komentari