(VIDEO) Ministarstvo obrazovanja obećalo reformu strukovnih škola: iz Europskih fondova osigurali milijardu kuna

(VIDEO) Ministarstvo obrazovanja obećalo reformu strukovnih škola: iz Europskih fondova osigurali milijardu kuna

- in Biznis, Vijesti
Foto: Ilustracija

U Sabor ide novi Zakono o strukovnom obrazovanju. Promjene: više prakse, bolje povezivanje škola i poslodavaca, ali i više povlačenja novca iz EU fondova

Hrvatskoj već kronično nedostaje radne snage, a Vlada je nekidan odobrila rekordan uvoz od oko 30.000 stranih radnika. Osobito nedostaje tzv. strukovnih zanimanja, a ako pogledamo koliko ih je učenika upisalo i koja zanimanja nedostajat će ih još i više.

Tako je u cijeloj Hrvatskoj prošle godine samo dvoje učenika upisalo zanimanje staklar. Još dvojica uče za fasadera. Samo 4 učenika su upisala zanimanje parketar. Za vodoinstalatera uči jedva 5 đaka.

Ali u ministarstvu obrazovanja obećavaju da će to promijeniti reforma strukovnih škola. Iz Europskih fondova osigurali su milijardu kuna koje bi se trebale uložiti upravo u strukovne škole u koje inače ide oko 70 posto svih naših učenika.

Elektromehaničar zanimanje je koje iz školskih klupa – nestaje. U prvom razredu Elektro strojarsko obrtničke škole u Zagrebu samo ih je četrnaest, a na burzi danas 40 oglasa za posao. Nema interesa ni za zanimanje elektroinstalater iako se i oni traži na burzi.

Ravnatelj Elektro strojarsko obrtničke škole kaže kako je ove godine u prvim razredima gotovo pedeset učenika manje nego u trećim.

“Mi ne upisujemo od ove godine zlatare i puškare, a od prije tri godine ne upisujemo recimo urare. Nema zanimanja jer problem je pronalaska mjesta za naukovanje – to su tradicionalni obrti koji su u velikoj krizi”, rekao je ravnatelj Anto Delač.

Zato već u srijedu u Sabor ide novi Zakono o strukovnom obrazovanju. Promjene: više prakse, bolje povezivanje škola i poslodavaca, ali i više povlačenja novca iz EU fondova.

Dobar primjer svima je škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda. Povukli su šest milijuna eura, a bivši ravnatelj te škole Vlado Prskalo, sada je pomoćnik ministrice i zna što treba mijenjati u strukovnim školama.

“Ovo je dosta velik korak naprijed, ovaj Zakon omogućuje nam
da koristimo sredstva EU za jačanje kapaciteta strukovnih škola, znači jačanja kapaciteta nastavnika, tako opremanja škola, izrada novih standarda zanimanja i kvalifikacija da bismo strukovne škole okrenuli prema tržištu rada”, izavio je Vlado Prskalo.

Za početak milijarda kuna i ideja da svaka županija dobije barem jedan centar kompetencija od pet mogućih područja: zdravstvo, poljoprivreda, turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika i IT.

“Najvažnija stvar je što ćemo kroz ove centre komeptentnosti nećemo samo promijeniti tablu na školi: znači danas se zove ovako, a sutra se zove onako i radi na isti način. Mora se promijenti privlačnost škole, mora se promijeniti rad nastavnika, mora se promijentii ravnatelj, mora se promijeniti ishodi u toj školi. Škola mora biti okrenuta prema budućnosti”, zaključuje Prskalo.

U školi budućnosti uz usklađene upisne kvote s tržištem škole trebaju i obnovu. Na Elektrostrojarsko obrtničkoj u Zagrebu prozori su iz 1948-e.

Vijesti.hr

 

Komentari