(VIDEO) Može li marihuana spasiti hrvatsku poljoprivredu?

(VIDEO) Može li marihuana spasiti hrvatsku poljoprivredu?

- in Vijesti

Otkrivamo kakvu priliku za zaradu ovdje propuštamo

Može li uzgoj marihuane spasiti hrvatsku poljoprivredu, što stoji iza ideje šefa Hrvatske seljačke stranke Kreše Beljaka? Za ministra Tolušića to je suludo, ali mnogi tvrde da u tome leže milijuni koje se nitko još ne usudi pobrati.

Polja industrijske konoplje ljeti rastu pokraj Virovitice. Josip i njegovi partneri godišnje zasade 250 hektara konoplje. Zeleno svjetlo za prehrambene svrhe imaju samo cvijet i sjeme, dok je stabljika zabranjena. Iako se od nje može napraviti još 50-ak tisuća različitih proizvoda.

“Stabljika je poznata već tisućama godina. Od nje se proizvodilo od građevnog materijala, tkanine, konop, brodska jedra. Papir od konoplje, prve Biblije su tiskane na papiru od konoplje. Američka deklaracija nezavisnosti je tiskana na papiru od konoplje”, kazao je Josip Plavec, proizvođač industrijske konoplje.

Da mu Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje i maka dopušta preradu stabljike – Josipovi bi se prihodi povećali i do 70%. I ne samo njegovi, korist bi osjetilo i gospodarstvo.

“Sigurno bi otvorilo mnogo radnih mjesta. Mi smo razgovarali s jedno 5 investitora koji su bili spremni investirati u izgradnju tvornice za preradu stabljike. Znači tu su je lakši način prerade konoplje jer ne podliježe zdravstvenim pravilnicima i to je u biti industrijska proizvodnja jer je slično drvnoj industriji”, dodaje Plavec.

Pa su investitori umjesto u Hrvatsku, novac uložili u Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a predložio je da se u Hrvatskoj dopusti i uzgoj indijske konoplje, koja sadrži veći postotak psihoaktivne tvari od industrijske. Živi zid se već godinama zalaže za legalizaciju i u rekreativne svrhe.

“Brojni bolesnici koriste to ulje koje je u ovom trenutku upitne kvalitete i abnormalno je skupo jer se nalazi na crnom tržištu i mislim da bi na taj način prije svega profitirali ljudi koji se liječe proizvodima od kanabisa i mislim da bi država tu mogla profitirati”, smatra Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Beljak nije iznio konkretan prijedlog kako bi trebalo regulirati zakonodavstvo, ali su se on i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uspjeli posvađati oko ovog prijedloga.

“Za mene su to sulude teme za raspravu. I čudi me da se netko tko se bavi politikom uopće govori o takvim stvarima. To je za mene poprilično zanimljiv stav nekoga tko bi trebao zastupat hrvatske poljoprivrednike”, poručio je ministar poljoprivrede.

“Gospodinu Tolušiću mogu poručiti da ga u potpunosti shvaćam i znam da bi on i njegovi prijatelji iz HDZ-a najradije legalizirali pljačku državnih novaca. To je njihov jedini cilj”, kazao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Dok se politika svađa – proizvođači se nadaju da će bar netko vidjeti ekonomske koristi od prerade konopljine stabljike.
Goran Latković

Komentari