(VIDEO) „NAPUNIT ĆEMO ČEKAONICE!“ Liječnici nezadovoljni novim zakonom za utorak najavili „bijeli štrajk“, u srijedu prosvjed

(VIDEO) „NAPUNIT ĆEMO ČEKAONICE!“ Liječnici nezadovoljni novim zakonom za utorak najavili „bijeli štrajk“, u srijedu prosvjed

- in Vijesti
Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Doktori primarne zdravstvene zaštite uoči predstavljanja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti šalju upozorenje a iduće subote i prosvjedni defile riječkim Korzom

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Subota poslijepodne, produljeni vikend i čekaonice pred ordinacijama obiteljske medicine su poluprazne. Inače to nije tako. Od utorka će čekanja postati još dulja, ali će pacijenti u ordinaciji provoditi po dvadeset minuta. Tako će se liječnici primarne zaštite, nezadovoljni prijedlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti odazvati tzv. bijelom štrajku i raditi onako kako to nalaže i struka. (OVDJE)

“Možda će se stvoriti gužve, bit će čekanja, bit će onih koji će biti prebačeni za nekav drugi dan, možda će biti nezadovoljstva. Ali ne zbog toga što ja ne radim, ja radim, ja sam na radnom mjestu, ali ja kvalitetno sa svojim pacijentima provodim to svoje radno vrijeme”, kazala je Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine.

Novi zakon predviđa da barem 25 posto liječnika primarne zdravstvene zaštite ostane zaposleno u Domovima zdravlja. “Nedopustivo je da u Hrvatskoj postoji jedan diskriminirajući zakon, koji ne omogućava domskim liječnicima mogućnost izbora”, smatra Klaić Grotić.

“Domski liječnici” tvrde – radna verzija prijedloga novog zakona predstavljena početkom svibnja nije imala tu odredbu, no ona je unesena neposredno prije nego što će se zakon – u srijedu – naći na Vladi.

“On nikada nije bio predstavljen u tom smislu, dakle to su bile radne verzije koje su se razmatrale, a ovo je zapravo prvo predstavljanje, koje držimo da kada se sagleda kad svi sagledaju onda će vjerujem biti zadovoljni”, kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite sumnjaju da se promjena u zadnji čas dogodila pod pritiskom.

“Iz tog prijedloga mi jedino što možemo iščitati je da se dogodila ucjena, opstrukcija, pritisak što god, od strane lokalne vlasti da bi liječnici primarne zdravstvene zaštite ostali pod njihovom kapom”, kazala je Josipa Rodić, predsjednica Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Ne poluči li bijeli štrajk rezultate, “domski liječnici” u srijedu planiraju prosvjedovati pred vladom, a ne uspiju li ni tako promijeniti – kako kažu – diskriminirajuću odredbu – pripremaju i ustavnu tužbu.

Amela Čilić

Komentari

Facebook Comments