(VIDEO) NAŠI I NAJBOLJI! U KBC-u Rijeka posjetili smo tim koji izaziva poštovanje liječnika iz cijelog svijeta

(VIDEO) NAŠI I NAJBOLJI! U KBC-u Rijeka posjetili smo tim koji izaziva poštovanje liječnika iz cijelog svijeta

- in RIJEKA I REGIJA

U riječkom KBC-u samo ove godine bilo je 23 darivatelja

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Već sedmu godinu za redom KBC Rijeka najbolja je bolnica u Hrvatskoj po broju darivatelja organa. Nije to najveća hrvatska bolnica, a sigurno nema niti najbolje uvjete. Ali zato ima tim koji izaziva poštovanje liječnika iz cijelog svijeta.

Prošlo je trideset godina od transplantacije, gospođa Višnja je tada dobila novi bubreg i kaže, bio je to početak novog života.

“To je bilo davno, 1989. godine, 1992. sam sretno rodila s tim bubregom, koji mi puno znači u životu, a uz pomoć obitelji i liječnika koji su mi pomogli da izdržim tolike godine”, rekla je Višnja Žepina iz Rijeke.

Tlak joj je danas malo povišen od uzbuđenja i prisjećanja. Inače, od transplantacije nije bilo većih problema. “Kvaliteta života, normalno živim, ali uz drugu prehranu, lijekove redovno pijem”, objašnjava.

U riječkom KBC-u samo ove godine bilo je 23 darivatelja. Već sedam godina po tom pitanju predvodi, a Hrvatska je uz Španjolsku među prvima u svijetu. Jedan od preduvjeta za takav uspjeh su dobra intenzivna njega i vrhunski tim liječnika i sestara.

“To mora postojati jedna želja i jedna volja u cijeloj bolnici da taj program funkcionira i da ide dalje i ono što se nikako ne smije zaboraviti i što se mora uvijek naglasiti, ogromno i veliko srce naših ljudi koji su spremni i nisu se protivili darivanju nakon smrti njihovoga najmilijega, najbližeg člana obitelji”, kazao je Željko Župan, bolnički transplantacijski koordinator KBC-a Rijeka.

Oni koji organ dobiju znaju to cijeniti.  Svaki Višnjin dan prepun je zahvalnosti.

Ida Balen

Komentari

Facebook Comments