(VIDEO) NOVAC NE POZNAJE GRANICE: ‘Lijepo je što su državni čelnici zajedno sjeli za stol, ali mi to radimo već godinama’

(VIDEO) NOVAC NE POZNAJE GRANICE: ‘Lijepo je što su državni čelnici zajedno sjeli za stol, ali mi to radimo već godinama’

- in Biznis, Vijesti
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Lijepo je što su državni čelnici zajedno sjeli za stol, ali mi to radimo već godinama poručili su hrvatski i srpski gospodarstvenici koji su sudjelovani na forumu organiziranom u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Zaključili su kako obje zemlje imaju iste gospodarske probleme, ali i zajedničke prilike na jedinstvenom tržištu.

Novac ne poznaje ni granice, ni ideologiju. Zato se trgovinska suradnja Hrvatske i Srbije razvija puno brže nego politički odnosi, pa je današnji forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori tek jedan u nizu susreta gospodarstvenika iz susjednih država.

“Mi se nikada nismo ni prestali viđati. Ako se ne viđamo na Kopaoniku, onda se viđamo na Hvaru i mi sve ove godine stvaramo nova partnerstva i nove odnose”, izjavio je Miodrag Kostić, srpski poduzetnik.

U prvih 11 mjeseci 2017. gospodarska suradnja dvije države iznosila je ukupno milijardu i 150 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu, hrvatski izvoz bilježi rast od 30%, a srpski od gotovo 17%, a Hrvatska ima pozitivni trgovinski saldo u iznosu od preko 83 milijuna eura.

No, suradnja ne staje na robnoj razmjeni. Preko granice ide i znanje.

“Mi smo u Hrvatskoj u potrazi za inženjerima. Mi kao kompanija trenutno smo u minusu dvjesto inženjera. Vi znate da se inženjerski, informatički kadar danas teško nalazi”, kazao je Veselin Jevrosimović, Comtrade.

U Srbiji posluje dvjesto hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju oko 13 000 radnika, a Hrvati su u Srbiju investirali 750 milijuna eura po čemu je Srbija naš 4. partner.

Atlantic Grupa je s 4 tvornice i 1000 zaposlenih već godinama prisutna u Srbiji.

“Mi smo jedan od najboljih ambasadora i pokazatelja kako ova regija funkcionira kao integrirano tržište neovisno što su Hrvatska i Slovenija članovi EU, a druge zemlje regije zasad još nisu”, poručuje Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik.

A upravo je Tedeschiju Vučić posebno zahvalio na investicijama. Zato mu je obećao pomoć na svakom planu, osim jednog.

“Jedino što ne mogu da mu pomognem to je da Cedevita pobjedi Zvezdu, to će teško da ide, a ovo drugo drugo gledat ćemo na svaki mogući način da pomognemo” , našalio se Aleksandar Vučić, srpski predsjednik.

Pozitivni trgovinski trendovi mogu biti još i bolji uz podršku politike. Kao ciljana područja zajedničke suradnje hrvatska predsjednica ističe promet, industriju, građevinarstvo i energetiku.

“Moramo potaknuti i podržati svaku inicijativu kojom bi se stvorili preduvjeti za zajednički nastup i na trećim tržištima”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica.

Na korist gospodarstvenicima, po uzoru na gospodarstvenike – zajedno u nove gospodarske pobjede.
Ilija Radić

Komentari

Facebook Comments