(VIDEO) Oduzimanje auta pijanim vozačima? Stručnjaci se bune: ‘Nitko nas nije konzultirao pri izradi zakona’

(VIDEO) Oduzimanje auta pijanim vozačima? Stručnjaci se bune: ‘Nitko nas nije konzultirao pri izradi zakona’

- in Vijesti
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

MUP najavljuje da će najtežim prekršiteljima oduzimati vozila – struka upozorava da to nije moguće

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Neprilagođena brzina i alkohol najčešći su uzročnici prometnih nesreća s tragičnim ishodom. MUP najavlje da će najtežim prekršiteljima oduzimati vozila.

Pitanje je, naime, je li to uopće moguće bez kršenja ustavnog prava na privatno vlasništvo?

“To je zakonski vrlo teško izvedivo. Prijedlog nije taj da se za stalno uzme automobil, nego je prijedlog taj da se vozilo uzme samo za ono vrijeme za koje postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela”, kaže sudski prometni vještak Goran Husinec.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova nam kažu kako ovaj nacrt zakona treba još proći pravne službe, međutim, ova mjera bi bila namijenjena samo za recidiviste, dakle, one koji unutar dvije godine dva puta ponove jedan od najtežih prometnih prekršaja.

Pravni stručnjaci moguće zakonsko pokriće pronalaze u Zakonu o oružju. Oružje se može oduzeti vlasniku, no ne bezuvjetno.

“Taj vlasnik više ne može imati to oružje, nego ga mora ugovorom o darovanju ili nekim drugim pravnim postupkom prenijeti na neku treću osobu, srodnike ili u krajnjoj liniji prodati”, napominje odvjetnik Petar Car.

No, automobil, za razliku od oružja, ne mora koristiti isključivo vlasnik.

“Većina automobila su na leasing kuće, strane firme i to je vrlo teško bi bilo za trajno oduzeti, gotovo nemoguće bi bilo zakonski trajno nekome njegovo vozilo”, napominje Husinec.

Sa zagrebačkog Prekršajnog suda kažu kako se automobil može smatrati sredstvom izvršenja prekršaja, a onda je oduzimanje moguće i po aktualnom zakonu. Struka smatra da bi produljenje perioda oduzimanja vozačke dozvole bilo bolje rješenje, ali…

“Definitivno konzultirati i prekršajni i kazneni sud”, dodaje Car.

No, njih, tvrde s Prekršajnog suda na izradi nacrta zakona nije konzultirao nitko.
Ilija Radić

Komentari