(VIDEO) OVOG RIJEČANINA SVI OBOŽAVAJU! Upoznajte Josipa Smokvinu, djelatnika godine riječkog KBC-a!

(VIDEO) OVOG RIJEČANINA SVI OBOŽAVAJU! Upoznajte Josipa Smokvinu, djelatnika godine riječkog KBC-a!

- in RIJEKA I REGIJA

Na radnom mjestu gdje svi za njega imaju samo riječi hvale

Ima 24 godine, igra nogomet, reprezentativac je u futsalu, nosi titulu mistera Hrvatske i Europe, puno putuje, stalni je zaposlenik riječkog KBC-a, ali jedan ga detalj razlikuje od većine – on je potpuno gluh, a osoba sa stopostotnim invaliditetom postao je prije prve godine života.

Na dojavljivač stiže poruka nakon koje kreće akcija. Josip, koji je za stalno zaposlen na hitnom traktu riječkog KBC-a, pacijenticu mora voziti na CT snimanje.

“Vrlo sam sretan, najviše zato što sam prošle godine osvojio priznanje za najboljega djelatnika bolnice. Puno sam radio cijelo vrijeme, a tu sam dvije i pol godine”, kazao je Josip Smokvina, djelatnik godine Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Djelatnik godine

Zadužen je za vođenje bolesnika po svim odjelima i pregledima. Dispečer, također osoba s invaliditetom daje mu naloge. “Josip je odličan čovjek, dobro surađujemo, razumijemo se”. kazao je Darko Ivić, djelanik Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Josip je na tišinu osuđen od šestog mjeseca života zbog neprepoznatih upala i visokih temperatura. Život mu olakšava ugrađena pužnica. Danas, s 24 godine ima puno prijatelja, proputovao je pola svijeta, aktivan je na društvenim mrežama, navija za NK Rijeku, a i sam se bavi velikim i malim nogometom. Član je Hrvatske nogometne reprezentacije gluhih.

“U šestom mjesecu idem na Europsko prvenstvo gluhih osoba u velikom nogometu u Grčku, a u jedanaestom mjesecu na Svjetsko prvenstvo u Švicarsku, u malom nogometu”, kaže Josip.

Nosi titulu mistera Hrvatske

Prošlu godinu dugo će pamtiti jer je proglašen misterom Hrvatske, a potom i Europe, dok je na Svjetskom izboru gluhih osoba bio treći. Tako je upoznao i djevojku, vršnjakinju koja je miss gluhih Tajlanda, a kojoj uskoro putuje u posjet. Svoju lentu predat će na ljeto u Južnoafričkoj Republici. Na poslu se snalazi odlično, čita s usana, zna znakovni jezik. Pacijenti ga neizmjerno vole.

“Pa on ima taj poseban šarm koji daje tako da nemaju oni nekih puno pitanja za njega, on odradi svoje zaista profesionalno, Ja i Josip praktički pogledom komuniciramo, on zaista sve zna šta treba napravit, dobije SMS poruku i to odradi. Ako ima kakvih pitanja, on mene pita. A sad, ovo manekenstvo ja vam ne smijem komentirat ja sam udana”, kaže kroz smijeh Barbara Lovrić, medicinska sestra KBC Rijeka.

Sretan je jer radi i to samo dnevne smjene, a budući da je završio Ekonomsku školu ipak priželjkuje neki administrativan posao.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Do tad, nastavit će, kaže, uživati u izlascima s prijateljima i glazbi koju čuje samo kroz vibracije.
Maja Brkljača

Komentari

Facebook Comments