(VIDEO) Pogledajte MUP-ovu anti-dron pušku u akciji: istražili smo kako funkcionira!

(VIDEO) Pogledajte MUP-ovu anti-dron pušku u akciji: istražili smo kako funkcionira!

- in Vijesti
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

HP 47 može onesposobiti dron istog trenutka na udaljenosti od nekoliko kilometara. Nakon što mu je ometen signal, u skladu sa sigurnosnom procjenom, policija odlučuje hoće li nad njih preuzeti konktrolu ili će ga spustiti na neku sigurnu lokaciju

U uži fokus javnosti anti-dron puška ušla je vjerojatno tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Vučića, koji je inače praćen velikim sigurnosnim mjerama, iako MUP navodi kako je spomenuta puška korištena i prije. Danas je policija, naime, održala prezentaciju za novinare na kojoj je odlučila detaljnije pokazati kako ova puška funkcionira.

O čemu se točno radi? Anti-dron puška koristi se za onesposobljavanje dronova, koji u posljednje vrijeme za osiguranja raznih susreta i događanja predstavljaju sve veći sigurnosni problem. Većina elitnih policijskih postrojbi u cijelom svijetu, a sada i MUP, imaju ovu opremu, a za njihovu upotrebu imaju i posebno osposobljene ljude.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Konkretno, radi se o oružju čiji je naziv HP 47 Counter UAV Jammer, a proizvedeno je ciljano za namjeru onesposobljavanja UAV uređaja (unmanned aerial vehicles).

HP 47 može onesposobiti dron istog trenutka na udaljenosti od nekoliko kilometara. Nakon što mu je ometen signal, u skladu sa sigurnosnom procjenom, policija odlučuje hoće li nad njih preuzeti kontrolu ili će ga spustiti na neku sigurnu lokaciju, što će uvijek biti realnija opcija nego samo rušenje drona, pogotovo ako je zatečen iznad nekog javnog mjesta i događaja.

(FOTO: Josip Antolić / RTL)

Svaki primjerak HP 47 koštao je oko 300 tisuća kuna, njemačkog je proizvođača, a MUP ga je prvi put pokazao na press konferenciji 22. prosinca 2017. godine.

O samom procesu natječaja i koji su sve uređaji i dobavljači bili na raspolaganju kao konkurencija HP 47 više je pisao portal Obris.org.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako policija koristi ovu pušku pogledajte u naslovnom videu, a detaljni prilog s policijske prezentacije ovog čuda tehnologije pogledajte u prilogu Josipa Antolića u RTL-u Danas u 18:30!

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vijesti.hr

Komentari