(VIDEO) POLITICI USPRKOS: Kvarner i Istru ove sezone preplavit će – Rusi!

(VIDEO) POLITICI USPRKOS: Kvarner i Istru ove sezone preplavit će – Rusi!

- in RIJEKA I REGIJA
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Istru su davno otkrili, ali obećavajući je rast interesa za Dalmaciju i posebno Kvarner

Politički odnosi s Rusijom utječu i na hrvatski turizam. Ruski turisti, nije tajna, svugdje su poželjni jer slove za iznimno dobre potrošače! No, dobre su vijesti da Rusi Hrvatsku žele više nego ikada. Prema najavama iz Moskve, na našoj će ih obali biti 20 posto više nego lani.

Ruskinja Natalia, vlasnica turističke agencije, već 25 godina preko svoje riječke agencije dovodi sunarodnjake u svoju drugu domovinu. Kaže da Rusi vole putovati i trošiti i očekuje da će ih doći više no lani.

“Vjerujem da će biti stvarno 20%, možda i više jer kako situacija na današnji trenutak onda imamo dodatni čarter let i regularnu liniju iz Peterburga za Pulu i imamo više letova iz Moskve za Pulu, za Split i za Dubrovnik”, kazala je Natalia Marčelja.

Rusi putuju u zemlje s kojima su politički odnosi stabilni. Žele hotele s 5 zvjezdica, all inclusiv uslugu i sigirnost, a Hrvatska je, kažu, sigurna zemlja. Iako je novost da Rusi sve češće traže privatni smještaj, luksuzni hoteli su im hit. Za cijenu većina niti ne pita.

“Imali smo upit od ruske obitelji, četveročlana, smještaj u hotelu na Lošinju, znači 5 zvjezdica, dvije de luxe sobe i dođu ih 1.200 eura, znači hotel 5 zvjezdica, s tim da su nam oni kao VIP gosti tražili i transfer iz Zračne luke Pula do Lišinja malim avionom koji dodatno plaćaju 700 eura”, rekla je Helena Šebelja, djelatnica turističke agencije.

Iz hrvatskog veleposlanstva i predstavništva HTZ-a u Moskvi očekuju 20 posto jači buking individualnih turista, a u utrku se uključio i Kvarner.

“Bez obzira, 2012. kad su uvedene vize, postojao je određen pad s ruskog tržišta. Mi smo 2017. završili čak s 18% više noćenja Rusa nego godinu dana prije”, rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Opatija im nudi baš ono što traže.

“Iz godine u godinu broj ruskih turista se povećava. To su gosti koji su više platežne moći i koji su dobri potrošači. Njihovi boravci, u odnosu na ostale goste su primjetno veći”, objasnio je Ilija Turić, direktor Milenij hotela.

Istru su davno otkrili, ali obećavajući je rast interesa za Dalmaciju i posebno Kvarner. Baš to otkrivanje ostalih dijelova Hrvatske trebao bi biti ključ rasta turističkog prometa iz Rusije.

I dalje najbrojniji strani turisti u Hrvatskoj su Nijemci, slijede ih Slovenci, Austrijanci, a vjerni Hrvatskoj su i Česi i Poljaci.

Maja Brkljača

Komentari

Facebook Comments