(VIDEO) POMAKNITE KAZALJKE! Utječe li pomicanje sata na nas otkriva dr. Pavao Krmpotić, specijalist neurolog za poremećaje spavanja

(VIDEO) POMAKNITE KAZALJKE! Utječe li pomicanje sata na nas otkriva dr. Pavao Krmpotić, specijalist neurolog za poremećaje spavanja

- in Zdravlje

Kako sutra ne biste uranili sat vremena, noćas ne zaboravite pomaknuti kazaljke jedan sat unatrag. Počinje zimsko računanje vremena i to službeno pomicanjem sata s 3 na 2 sata ujutro.

Tu tradiciju smo uveli među prvima, prije 101 godinu kao dio tadašnje Austrougarske, iz ekonomskih razloga. Ušteda struje bila je okidač za uvođenje zimskog i ljetnog računanja, ali prave uštede danas nema osim ako ne iskoristite jeftiniju tarifu struje od 21 do 7 sati ujutro, što se uvodi sa zimskim računanjem vremena. Skuplja je, naravno, ostatak dana – od 7 do 21.

Nešto više struje morat će potrošiti vozači jer su od sutra obavezna kratka svjetla na automobilima obvezna i danju. Ne gasite ih u vrijeme vožnje do proljeća, odnosno do posljednjeg vikenda u ožujku, kada počinje ljetno računanje vremena.

Već godinama na razini Europske unije traju ozbiljni razgovori o tome da se pomicanje vremena ukine iz zdravstvenih razloga. Utječe li ono i kako na ljude- evo što kaže doktor za poremećanje spavanja:

“Za i manje pomicanje, kao što je pomicanje sata, od jednog sata, izaziva određene blaže posljedice pa nije slučajno da je to tako postavljeno iz ekonomskih razloga da bude od subote na nedjelju, sigurno su pitani stručnjaci za spavanje, jer u nedjelju očekujemo uskraćivanjem sata spavanja se malo nevoljkije osjećamo, malo manje smo raspoloženi, treba nam kava više”, kazao je dr. Pavao Krmpotić, specijalist neurolog za poremećaje spavanja.

Vijesti.hr

 

Komentari