(VIDEO) POREZNA BEZ MILOSTI: Zbog krivog slova ili promjene adrese malim poduzetnicima kazne i do 50.000 kuna!

(VIDEO) POREZNA BEZ MILOSTI: Zbog krivog slova ili promjene adrese malim poduzetnicima kazne i do 50.000 kuna!

- in Vijesti

Porezna represija na male poduzetnike izazvala je revoluciju. I dok se iz cijele Hrvatske javljaju u redakciju RTL-a oni koji su kažnjeni zbog pogrešnog slova ili primjerice promjene adrese s nekoliko desetaka tisuća kuna – rijetki su spremni otvoreno i progovoriti o svom slučaju

Strahuju od još većeg udara Države na svoje poslovanje i tvrde računi su uredno fiskalizirani.

Banalne greške, a ekstremne kazne bez ikakvog upozorenja ili fleksibilnosti porezne uprave prema onim ljudima koji najviše pune državni proračun. Porezna uprava kazne od 10 30 ili čak 50 tisuća šalje samo jer se u oznaci poslovnog prostora ne podudara jedno jedino slovo ili pak brojka. Splitsku kozmetičarku je promjena lokacije poslovanja u istoj ulici skupo stajala.

Sličan problem ima i pekarski obrt na Murteru. Zbog razlike u oznaci prostora kroz fiskalnu kasu i oznaci u E sustavu porezne od samo jednog jedinog slova određena mu je kazna od čak 50 tisuća kuna. Isti je obrtnik zbog viška u kasi od svega 85 kuna dobio dodatnu kaznu od 10 000 kuna.

“Računi su uredno fiskalizirani i u prometu su blagajne i državna riznica nije oštećena niti za 1 lipu i to je apsurd i čovjek za to i za taj višak dobije 60 tisuća kuna a to je mali obrt i njemu na kraju godine niti ne ostane toliko da bi sebi mogao isplatit dobit. To je mala forma i velika kazna”, izjavio je Viktor Banov, računovođa kažnjenog vlasnika pekarnice.

Mnogi nakon ovakvih kazni zatvaraju obrte, a radnici im završavaju na Zavodu.

Mnogim obrtnicima je kazna porezne izbrisala i do 50.000 kuna iz njihovih džepova. Radi se o sitnim prekršajima koji zapravo i nisu realno prekršaji i ekstremnim kaznama. A koliko je problem raširen najbolje govori i činjenica da smo u samo 45 minuta od kada smo objavili da radimo ovu priču ujutro dobili id o pet primjera slične vrste kazni.

Inicijativa računovođa ministru financija Mariću poslala je dopis u kojem mu objašnajvaju da agresivno postupanje porezne nema smisla te nude praktično rješenje problema u sustavu.

“Imate ribara koji je došao u 5 ujutro s ribarice i nije ništa ulovio i ne ide na plac taj dan. On bi sada morao s e-Fina stickom prije nego je prijavio, recimo, da će radit do od 6, brzo se spojit na ePoreznu i prijaviti da taj poslovni prostor taj dan neće raditi. Jer u suprotnom je u prekršaju. I takvih nebuloza ima jako puno”, kazala je Tajana Barančić iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

Udruga od Marića traži zaštitu i prekidanje kažnjavanja neprimjerenog kažnajvanja zbog jednog slova.

Iz Porezne uprave kažu da su uoči turističke sezone obavijestili porezne obveznike da ih neće kažnjavati zbog malih propusta. Međutim, kažu, dio ljudi je to shvatio na način da ne trebaju izdavati račune, a to su potvrdile i analize. Zabilježen je, poručuju, manji promet iako BDP raste – stoga je krenuo pojačan nadzor neurednih poreznih obveznika.

Evo cjelovitog odgovora Porezne:

“Ministarstvo financija, Porezna uprava u više je navrata uoči turističke sezone najavljivala pojačane nadzore primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te je obveznicima opetovano slala poruke kako ih neće kažnjavati ili im privremeno zabranjivati obavljanje djelatnosti zbog bagatelnih propusta.

Međutim, kod dijela poreznih obveznika ta je poruka nažalost shvaćena na pogrešan način, odnosno da se ne trebaju izdavati računi, što su potvrdile i provedene analize Porezne uprave. Proizišlo je da je disciplina određenog dijela poreznih obveznika opala, što je rezultiralo manjim prometom fiskaliziranih računa u odnosu na makroekonomske pokazatelje Republike Hrvatske. Stoga je Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom i nakon ljetne sezone krenula u pojačane nadzore neurednih poreznih obveznika koji su detektirani provedenom analizom rizika.

U razdoblju od 1.1.- 6.12.2017. godine Porezna uprava je obavila 7.408 nadzora primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a nezakonitosti i nepravilnosti su utvrđene u 3.137 nadzora odnosno u 42% nadzora. Utvrđene nepravilnosti se najčešće odnose na neizdavanje računa i izdavanje računa bez zakonom propisanih elemenata. Pri određivanju visine novčane kazne za utvrđene prekršaje ovlašteni službenici Porezne uprave uzimaju u obzir sve otegotne i olakotne činjenice, pridržavajući se zakonom propisanih okvira.

Iz prethodno navedenog, vidljivo je da ovlašteni službenici Porezne uprave tijekom godine obavljaju velik broj nadzora te i nadalje utvrđuju značajan broj nepravilnosti, kao i lakše prekršaje kod manjeg broja poreznih obveznika.

Cilj Porezne uprave je izgradnja partnerskog odnosa s poreznim obveznicima te se nadamo da će u skoroj budućnosti utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti postati sporadična pojavnost, a odnos Porezne uprave i poreznih obveznika postati u pravom smislu partnerski”.

Boris Mišević

 

 

Komentari