(VIDEO) POSTAJE KAŽNJIVO! Od nove godine zanemarivanje nemoćnih roditelja tretirat će se kao obiteljsko nasilje

(VIDEO) POSTAJE KAŽNJIVO! Od nove godine zanemarivanje nemoćnih roditelja tretirat će se kao obiteljsko nasilje

- in Vijesti
Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Oko 800 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj dobit će dodatnu zaštitu države. Svima onima koji ostave teže pokretnu osobu samu ili joj ne daju jesti – prijeti zatvor od najmanje 45 dana

Iako je u sobi doma za umirovljenike sama, baka Dragica nikada nije usamljena.

”Moja djeca, sin, snaha, oni su meni kao dvoje djece. kao da imam kćerku i sina”, kazala nam je Dragica Landripec, umirovljenica.

U dom je sa suprugom stigla prije pet godina. Nakon njegove smrti odlučila je ostati. Obitelj je redovito posjećuje.

”Posjećujem je često, koliko god mogu u odnosu na svoje obaveze. S jedne strane to mi je i gušt, ali i obaveza. Ne samo meni, nego cijeloj obitelji’, dodaje Siniša Landripec, Dragičin sin.

”Svakodnevno se čujemo. Odnos, možda može biti i bolji, ali za mene je najbolji. Brinu se o meni, sve šta mi treba ja samo izdiktirati, oni meni sve donesu. Divni su, divni su”, dodaje Dragica.

No, za svu onu djecu koja prema svojim starijim roditeljima i nisu tako divna, s prvim danom nove godine stižu kazne. Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – zanemarivanje potreba osoba starije životne dobi postaje nasilje.

“Zanemarivanje je ono postupanje koje dovodi do uznemirenosti, koje vrijeđa dostojanstvo. I time uzrokuje patnje. To je ostavljanje nepokretne osobe same duže vremena u krevetu, nedavanje lijekova ili hrane, nemijenjanje pelena”, poručila je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Kazne će iznositi minimalno 10 tisuća kuna ili najmanje 45 dana zatvora, a ako se nasilje u obitelji ponovi, kazne će biti još veće.

”Jako je važno da država učini sve što je potrebno kroz institucije i osigura podršku članovima obitelji kako ne bi došlo do nasilja jer primarno moramo radit na prevenciji obiteljskog nasilja”, dodaje pučka pravobraniteljica.

Da nebrige prema starijima ima, svjedoci su u udruzi Kap dobrote, u kojoj se brinu za oko 160 starijih i nemoćnih osoba.

”Jednom smo posjećivali Dom za starije osobe pa nam je jedan starac rekao da je zadnju posjetu imao prije deset godina. To je nešto neopisivo, ali je stvarno”, kazao je pater Antun Cvek.

Za baku Dragicu to je nezamislivo. No, svi oni koji zanemaruju starije članove obitelji ubuduće će snositi posljedice.
Matea Damjanović

Komentari