(VIDEO) Provjerili smo koja je granica boli koju pacijent ne smije trpjeti

(VIDEO) Provjerili smo koja je granica boli koju pacijent ne smije trpjeti

- in Vijesti
Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Najaviše polemike otvorilo se oko davanja anestezija stoga smo provjerili koja je granica boli koju pacijent ne smije trpjeti

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ministarstvo zdravstva krenulo je u najavljenu inspekciju nakon što ih je udruga RODA jučer zasula bolnim pričama žena, koje su prošle neugodna iskustva u bolnicama (OVDJE) – a njihovi tragovi postaju vidljivi po gradovima. Krenula je nova akcija protiv zdravstva sa crvenim otiscima dlanova. Istovremeno brojka neugodnih svjedočanstava popela se na 500.

Svaki udah i svaki otkucaj srca tijekom operacije prati budno oko anesteziologa. Oni brinu da pacijenti ne osjete bol.

“Imamo skale procjene boli od 1 do 10, bol do 3 je podnošljiva, 10 je jaka, svaka bol je subjektivan doživljaj”, pojasnio je Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb.

Rijetke su situacije, kaže, kada se zbog hitnosti pacijentu anestezija ne daje.

“To su vrlo rijetki slučajevi. Potrebno je poznavati da li je pacijent alergičan na koji anestetik koji bi mi trebali dati. S obzirom na široku paletu lijekova danas, anestetik koji imamo uvijek se može podesiti prema svakom bolesniku tako da danas kontraindikacija za neki oblik anestezije nema”, kazala nam je Višnja Ivančan, anesteziologinja KBC Zagreb.

A nakon brojnih teških priča žena koje su prošle neugodna iskustva u bolnicama, u KBC-u Zagreb kažu kako se u Klinici u Petrovoj radi vrlo mali broj ginekoloških zahvata bez anestezije.

“Međutim, i te pacijentice prema dosadašnjim iskustvima dobiju lokalnu anesteziju, tzv. paracervikalni blok i dobiju sedativ u venu da bi se moglo izvesti taj postupak i u ginekološkim hitnim ambulantama. Ne stoji tvrdnja da su one naživo operirane”, smatra Mihaljević.

Na ulazu u ovu bolnicu, ali i na mnogim javnim ustanovama i mjestima u Hrvatskoj, građani su ostavili svoje otiske ruku u znak podrške svim ženama koje su prošle ponižavajuća iskustva. To su učinili na poziv Udruge RODA koje svoju akciju nastavljaju i poručuju da neće stati, jer svaka žena ima pravo na zahvat bez boli.

A u Ministarstvu zdravstva pripremaju se na najavljenu inspekciju po bolnicama.

“Budući da u tome ne sudjeluju samo zdravstveni inspektori ministarstva zdravstva nego su tu među članovima i naši stručnjaci, liječnici, trebaju se formirati komisije koje će obić sve bolnice provesti nadzor”, izjavila je Jasminka Hlupić.

Ministarstvo: Inspekcijski nadzor bolnica u tijeku

U međuvremenu u bolnicama se provodi kampanja ”Zaustavimo bol”, kojom se želi osvijestiti građane da ne trebaju trpiti bol, a zdravstvene radnike da rade na tome da pacijenti dobiju sve što im je potrebno. “Mi mislimo da doista trebamo raditi na tome da pacijenti bolnicu shvate kao mjesto gdje može biti ugodno. Naravno, nikome nije ugodno kad je bolestan, ali ne mora sigurno trpiti bol”, kazao je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije.

Upravo su bolnice mjesta gdje bi se trebalo pomoći da se bol bude što manja. Do zaključenja ovog priloga dobili smo informaciju od Ministarstva zdravstva kako je “inspekcija u tijeku”.
Matea Damjanović

Komentari