(VIDEO) Radnici 3. maja izašli na ulice: ‘Dok god imamo snage, borit ćemo se!’

(VIDEO) Radnici 3. maja izašli na ulice: ‘Dok god imamo snage, borit ćemo se!’

- in RIJEKA I REGIJA
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Radnicima riječkog Trećeg maja je prekipjelo pa su u potrazi za svojim pravima izišli na ulicu

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ovo je potez očajnika. Više od tisuću trećemajaca prisiljeno je svoja prava tražiti na ulici… Žele zarađenu plaću i sigurno radno mjesto. Zbili su redove i izašli van ograde u nadi kako ovo nije kraj. (OVDJE)

“Ja mislim da nije, i ne, i borit ćemo se do kraja! Vječni optimisti, vječni! Dok god imamo snage ćemo se boriti”, kaže Siniša Lolakov.

Na glavnoj prometnici koja spaja Rijeku i Opatiju, sugrađani su im dali podršku trubljenjem. Cilj je bio napraviti miran krug od zapadnog do istočnog ulaza u škver.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“37 godina sam tu, a bilo je stalno tih trzvica, stalno se govorilo zatvorit ćemo se, zatvoriti, al’ ovako nikad nije bilo”, kaže Dane Šimunić.

“Normalno da sam ljut na ovo sve”.

U brodogradilištu mrtva tišina jer je 95 posto radnika bilo u prosvjednom maršu. A onda, pred glavnim ulazom, kod spomenika koji je simbol brodogradilišta nervoza je eskalirala.

“Di ste svi, ajmo galama, jel’ vas ima, jel vas ima, dajte svoj glas”, čuli su se povici.

“Trebalo je davno biti puno radikalniji jer bez solidarnosti, radničkog bunta, klasne svijesti nema naprijed”, kaže Igor Zenko.

“Ovo sad okupljanje nije dovoljno efektno jer Vlada u Zagrebu razumije samo plinske boce”, kaže Nada Jelinić Starčević.

“Čemu se nadate? Ničemu! Do daljnjega ništa, gotovo je, raspad sistema”, kaže Edo Bajac.

Račun je kontinuirano blokiran 60 dana pa im od sutra prijeti prisilni stečaj.

“Apeliramo na Upravu da danas konačno definira status oko deblokade računa, spremni smo i tijelima branit naše pravo, naše pravo na rad, da ostanemo u Hrvatskoj”, kazao je Juraj Šoljić, član Kriznog stožera 3. maja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nadaju se deblokadi koja bi im dala još najmanje 60 dana života. Sutra ujutro štrajkaški odbor odlučit će o daljnjim aktivnostima.
Maja Brkljača

Komentari