(VIDEO) Stiže najhladniji i najsnježniji tjedan ove zime, a snijeg bi mogao zabijeliti i obalu

(VIDEO) Stiže najhladniji i najsnježniji tjedan ove zime, a snijeg bi mogao zabijeliti i obalu

- in Izdvojeno, Vijesti
Foto: Riječanin

Već smo se pomirili da od prave zime neće biti ništa, kad na kraju veljače stiže najava ekstremne hladnoće i snijega o čemu više doznajemo od Dunje Mazzoco Drvar

Ove sezone prava se zima dugo učitavala i napokon odlučila pokazati svoje pravo lice!

U gorju već imamo između 30 i 90 centimetara snijega i to nam je neka početna točka za dalje. Sve ostalo je u ovom trenutku zanemarivo. U ponedjeljak će do kraja dana u gorju pasti novih 10 centimetara, a tanji snježni pokrivač stvorit će se već i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj.

U utorak će u nekim dijelovima središnje i istočne Hrvatske snijeg biti mokar, dio će se i slijegati no svakako treba računati na barem 10 mokrih centimetara. U gorju sitniji, rahliji snijeg i puno deblji novi pokrivač. U srijedu se hladnoća već pruža i do mora, na Kvarneru vrlo vjerojatno već treći snijeg ove zime.

U četvrtak postoje dobri izgledi da će se zabijeliti i dio obale srednjeg Jadrana, prije svega zadarsko, možda i šibensko primorje. U nizinama će se napadali snijeg dijelom slijegati, jasno, no temperature će biti oko nule tako da se neće topiti. Sve skupa trajat će uz manje prekide do subote kada bi trebao svuda stati.

Kad se sve to skupa zbroji, dobivamo manje više ove impresivne brojke, pri čemu ne znam je li značajnije ovih nekoliko centimetara na obali ili 2 metra snijega u gorju. (Moram se svakako malo i ograditi). Prvo, ovo su procjene najvećih visina po područjima. I drugo, jasno, budući da će ove količine padati malo po malo, a ne odjednom, ipak će se velikim dijelom i čistiti.

Također, Zagreb je priča za sebe, kao ogroman grad on ima i svoju mikroklimu tako da bih za sam grad procijenila ukupnu visinu snijega na recimo 35 do 50 centimetara. No i to je nešto što se ne događa baš često, u prosjeku svake treće godine.

Sanjkališta će u svakom slučaju biti u punom pogonu, ali će vam svakako trebati jako dobra zimska oprema jer nakon snijega stiže i ozbiljna hladnoća. Naime, kad stane snijeg i krene razvedravanje stižu ledeni dani. Temperature će se spustiti ispod -10, na obali na oko -5, a čak i na otocima može biti slaboga mraza.

Očekujem najmanje dva takva dana, i to najvjerojatnije nedjelju i ponedjeljak no dotad je još daleko i to ćemo svakako još na vrijeme preciznije najaviti.

Dunja Mazzoco Drvar

Komentari