(VIDEO) Sve veći broj napuštenih pasa: ‘Agresivne i opasne pasmine ne postoje. Iza toga se skriva čovjek’

(VIDEO) Sve veći broj napuštenih pasa: ‘Agresivne i opasne pasmine ne postoje. Iza toga se skriva čovjek’

- in Lifestyle
Foto.: Ilustracija

Prvi put u Hrvatskoj je održana Konferencija za zaštitu i dobrobit pasa

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prvi put u Hrvatskoj je održana Konferencija posvećena zaštiti i dobrobiti pasa. Tako 12 vrhunskih poznavatelja četveronožnih ljubimaca kroz dva dana održavaju predavanja i prezentacije.

Cilj je podizanje svijesti o dobrobiti i zaštiti pasa, posebice kako bi se smanjio broj napuštenih životinja koji je u Hrvatskoj svakim danom sve veći.

Sperou ima 4 godine. Vlasnici su je napustili kada joj je dijagnosticiran rak. Od tada se o njoj brinu volonteri, kao i o preplašenoj Vidi.

„Ona je nađena u jednom selu pored Siska, bila je s 11 štenaca, pretpostavlja se da je dio štenaca od druge kujice koja je uginula. Imala je ogromnu ranu na glavi što je vjerojatno od nekog udarca“, kazala je volonterka Nikolina Buljan.

„Situacija u Hrvatskoj nikad nije bila gora, ima sve veći broj napuštenih pasa, sve veći broj napuštenih štenaca i zato i jesmo organizirali ovu konferenciju da se ljudi educiraju“, rekla je glavna organizatrorica konferencije Dora Perši.

Prema procjenama udruga Hrvatska broji oko 15.000 napuštenih pasa.

„O broju napuštenih pasa koji nisu čipirani, popisa u Hrvatskoj nema i mi ne znamo, osim nekakvom odaktivnom metodom, da li smo na dobrom putu ili nismo“, kazala je Perši.

Kao razlog napuštanja mnogi navode agresivnost

„Opasni psi i agresivni psi, zapravo agresivne pasmine ne postoje, pa niti opasne. Iza toga se skriva čovjek. Nemaju odgovornosti, a neki nemaju ni znanja kako psa općenito odgajati“, poručio je međunarodni kinološki sudac Mladen Ercegović.

Stručnjaci poručuju, nemojte ignorirati napuštene pse. Jer na pronađenom domu, svaki pas će biti zauvijek zahvalan.
Ida Hamer

Komentari

Facebook Comments