(VIDEO) Tajno snimali hrvatsku policiju kako tjera migrante iz Hrvatske

(VIDEO) Tajno snimali hrvatsku policiju kako tjera migrante iz Hrvatske

- in Vijesti

BVM navode kako su snimke zabilježili pošiljatelji koji su željeli ostati anonimni

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Border violence monitoring (BVM), udruženja više nevladnih udruga koje se bave dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasilja nad migrantima, objavio je iznimno opsežan materijal koji, kako tvrde, prikazuje protjerivanje migranata iz Hrvatske u BiH.

Video snimke koje su objavili zabilježene su skrivenim kamerama u šumi pored mjesta Lohovo u BiH, u blizini graničnog prijelaza, a nastale su u periodu od 29. rujna do 10 listopada ove godine.

BVM navode kako su snimke zabilježili pošiljatelji koji su željeli ostati anonimni, a u svom prioćenju tvrde kako se radi o prvom dokazu sustavnog protjerivanja koje hrvatska policija provodi na vanjskoj granici EU s BiH. U 240 sati video materijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku. Iz BVM-a navode da se na snimkama snimljenima po danu vidi 91 hrvatski policajac.

Zabilježeno nekoliko nasilnih situacija

Na snimakama su nabrojali oko 350 migranata, među kojima su i žene i djeca, koje je hrvatska policija upućivala prema putu u šumi koji navodno vodi prema Bihaću u BiH, a također se na njima mogu vidjeti hrvatski policajci koji s automatskim puškama ili pendrekom u ruci prate migrante.

Kod policajaca se može vidjeti i kako u rukama imaju žute vrećice, a iz BVM-a tvrde da se u njima nalaze onesposobljeni mobiteli koji su oduzeti migrantima. Iako se često tvrdilo kako hrvatski policjaci premlaćuju migrante, na ovim snimkama to nije vidljivo, no zabilježeno je nekoliko situacija koje su nasilne.

Na jednoj snimci se tako može vidjeti da policajac na čelu kolone pendrekom gura migrnata u smjeru u kojem želi da grupa krene, dok je na drugoj vidljivo da jedan policajac nogom udara migranta koji nije bio poravnat s kolonom. Iz BVM-a poručuju kako imaju još snimaka s drugih lokacija te da će ih uskoro objaviti, a autnetičnost objavljenih potrkepljuju GPS podacima te tvrde kako se do lokacija lako može doći iz BIH i usporediti ih sa snimkama.

Božinović ranije odbacio kritike o nasilnom postupanju

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je odbacio kritike organizacije Human Rights Watch (HRW) da hrvatska policija nasilno postupa s migrantima koje vraća u Bosnu i Hercegovinu.

U izjavi hrvatskim novinarima u Marakešu Božinović je rekao da je početkom prosinca dobio pismo od Human Rights Watcha i u odgovoru tvrdnje da je hrvatska policija koristila silu, odnosno prekoračila ovlasti kada je u pitanju odnos prema ilegalnim migrantima.

Tada je kazao da sve primjedbe dolaze od ljudi koji su u Hrvatsku pokušali ući ilegalno i u tome nisu uspjeli.”Policija provjerava svaki prijavljeni slučaj i možda bi nekome bilo lakše da smo nešto pronašli, ali nismo”, ustvrdio je Božinović.
Vijesti.hr/

Komentari