(VIDEO) „TKO SE NE BI CIJEPIO PROTIV RAKA?“ Hrvatski ginekolozi umorni od dokazivanja koliko cjepivo protiv HPV-a koristi

(VIDEO) „TKO SE NE BI CIJEPIO PROTIV RAKA?“ Hrvatski ginekolozi umorni od dokazivanja koliko cjepivo protiv HPV-a koristi

- in Zdravlje

Deset je godina od cjepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj. Liječnici su umorni od objašnjavanja koliko je to cjepivo potrebno – a građani svake godine sa sve više pitanja, pa je cijepljeno svega 11 posto mladih

Zato stručnjaci postavljaju pitanje ovako: “Tko se ne bi cijepio protiv raka”, a mi smo razgovarali s majkom koja je cijepila i svoju kćer i sina.

Prije tri i pol godine Manda Janjić, majka dvoje djece započela je bitku za život.

“S 34 godine sam na redovitom ginekološkom pregledu dobila vrlo loš nalaz na kojem je jedna od identifikacija bila HPV pozitivan”, kazala je Manda.

Dijagnoza: rak maternice, operacija pa kemoterapija. Kaže, u društvu joj je bilo teško zbog stigme o spolno prenosivoj bolesti.

“Danas bi bila najsretnija da sam u ono vrijeme kad sam bila mlada tinejdžerica uz potporu svojih roditelja imala priliku cijepiti se od ovog virusa koji u zadnje vrijeme uzima sve mlađe i mlađe žene, ali i muškarce pod svoje”, poručuje Manda.

Cijepljenje je u Zagrebu moguće od 2007. i od tada se cijepilo gotovo 5000 djevojčica i dječaka.

Preporučena najbolja dob je od devet do trinaest godina, zato što se tada postiže najbolji imunološki odgovor.

“Čak do 100 i 1000 puta viši imunološki odgovor i zaštitna antitjela nego prirodnim putem”, poručuje Neda Ferenčić Vrban, specijalist školske i adolescentske medicine NZJZ A. Štampar.

Ove godine stiglo je devetero-valentno cjepivo, besplatno za učenike i učenice osmih razreda.

“Tko se danas ne bi cijepio protiv raka? Mi imamo mali odaziv, ali je pitanje da se radi o nekom drugom cjepivu protiv nekog drugog oblika raka, kakav bi bio odatziv da imamo cjepivo protiv recimo raka pluća”, kazala je Mirela Šengen Knežević, ured za zdravstvo grada Zagreba.

Stručnjaci poručuju, najčešće nuspojave su crvenilo na mjestu uboda dok su ostale vrlo rijetke.

“Umoran sam već od dokazivanja koliko cjepivo koristi, umoran sam već od borbe s tzv. anticijepilačkim lobijem. U Hrvatsku dolaze uvijek sa zadrškom neke pomodarske stvari koje su prošlost u zapadnim zemljama”, kazao je Dubravko Lepušić, ginekolog.

Tatjana Vitas je majka dvoje djece. U dogovoru sa suprugom protiv HPV-a cijepili su sina i kćer.

“Donošenje odluke nije bilo lako, činjenica je da smo dobili na sastanku sve važne relevantne informacije, činjenica je da je reakcija roditelja bila raznolika, meni prilično iznenađujuđa u današnje doba”, rekla je Tatjana.

HPV uzrokuje šest vrsta karcinoma kod muškaraca i žena. Najčešći je rak vrata maternice od kojeg svaki četvrti dan umre jedna žena.

Leona Šiljeg

 

Komentari