(VIDEO) TOPLOTNI UDAR: Doznajte kako se zaštititi od sunca i kako ublažiti opekline na prirodan način

(VIDEO) TOPLOTNI UDAR: Doznajte kako se zaštititi od sunca i kako ublažiti opekline na prirodan način

- in Lifestyle, Savjeti, Zdravlje

Da, ljeto je, da vruće je. Nije to ništa neobično, ali neobično je da ljudi još uvijek ne prate uputu liječnika. Koga smo sve usred podneva sreli po putu i znaju li što bi trebali raditi

Prvi najtopliji dan dan s teških 35 stupnjeva svake je godine iznova teško podnijeti! Recepti za preživljavanje uvijek su isti.

I koliko god ponavljali i savjetovali da je najvažnije kloniti se sunca između 11 i 16 sati, ponekad je i to neizbježno. I zato je najvažnije zaštititi se od sunca.

Mazanje zaštitnim faktorom tek na plaži moglo bi biti kasno, upozorava dermatologinja Haina Peto Radiković.

Ni maslinovo ulje ni slični pripravci bez zaštitnog faktora ne mogu vas zaštititi od sunca. A sunce može napraviti veliku štetu u vrlo kratkom roku.

Sunce je izvor života, ali baš poput pravog ovozemaljskog moćnika može vas stajati glave ako se prema njemu ne odnosite sa strahopoštovanjem. Pogledajte kako se zaštiti u prilogu

Opekline od sunca: kako ih ublažiti na prirodan način

Ako ste postali žrtva neugodnih i bolnih opeklina od sunca, to nije iznenađenje jer mnogi od nas smatraju da sunce još nije dovoljno jako.

Čak i 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama može biti dovoljno za opekline na blijedoj koži, pa uvijek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom prije nego što izađete van. Ali ako je šteta već učinjena i crveni ste, postoje neki prirodni načini kako možete ublažiti opekline od sunca i prije ih se ‘riješiti’.

1. Maknite se sa sunca

Možda se čini očiglednim, ali čim primijetite crvenilo, idite u hlad. Ne želite dalje naštetiti koži – a ako crvenilo nije izblijedilo preko noći, ne idite se opet sunčati i pokušajte izbjeći najjače sunce sljedećeg dana, jer ćete samo dodatno oštetiti kožu.

2. Uzmite lijekove protiv bolova

Neki uobičajeni lijekovi protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju nelagode i upala uzrokovanih opeklinama sunca. Ako možete, pijte ibuprofen sljedećih 48 sati – ali provjerite uputstva i nemojte preći preporučenu dozu.

3. Ohladite mjesto gdje je crvenilo i opekline

Stavljanje hladnih obloga na na kožu može pomoći da se smanji početno crvenilo. Ako primijetite crvenilo brzo i uskočite u hladnu kadu ili stavite hladne ručnike, možete spriječiti dljnju upalu. Baš kao što stavljate vodu pod hladnu vodu ako ju spalite, isti princip vrijedi i za opekline od sunca.

4. Hidratacija, hidratacija, hidratacija…

Opekline često uzrokuju gubitak tekućine kroz kožu pa morate piti puno vode kako bi održali razinu hidratacije.

5. Nosite široku odjeću

Ako se odjeća neprestano ‘trlja’ na opeklinu, vjerojatno će je učiniti bolnijom i natečenijom. Držite se vrećastih košuljama i izbjegavajte čvrste pojaseve ili dekolte.

Edita Misirić Vrkljan/Život i stil

Komentari