(VIDEO) UDAR NA PUŠAČE: Evo koliko bi od ponedjeljka trebale poskupjeti cigarete

(VIDEO) UDAR NA PUŠAČE: Evo koliko bi od ponedjeljka trebale poskupjeti cigarete

- in Vijesti
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Trošarine će poskupjeti cigarete za oko 2 kune po kutiji

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila odredbu o povećavaju trošarine na cigarete, koje bi već od ponedjeljka trebale poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a od Nove godine mijenja se i uredba o posebnom porezu na automobile, kojom se želi spriječiti moguće poskupljenje zbog novoga mjerenja ispušnih plinova.

Vlasnik privatnog kioska Tihomir Jerković nije znao da će od ponedjeljka poskupjeti cigarete. “Naravno da nismo znali, bilo je nagovještaja da će poskupjet od Nove godine”, rekao je Jerković.

Još jutros se na Vladi govorilo o poskupljenju nakon Nove godine, no par sati kasnije ministar financija Zdravko Marić se ispravio i rekao da je od ponedjeljka. “Ovo podizanje trošarina, kako je bilo praksa i do sada, ne bi trebalo rezultirati povećanjem većim od dvije kune”, rekao je Marić.

Najjeftinije cigarete – 24 kuna

Najjeftinije će cigarete tako koštati 24, a najskuplje 31 kunu. Za pušače koji puše kutiju cigareta na dan, to je mjesečno povećanje od 60 kuna, a na godinu to znači da će za cigarete plaćati 750 kuna više nego do sada.

Iako pušače to, već dobro znamo, neće motivirati da se odreknu cigareta, državni će se proračun podebljati za više od 300 milijuna kuna, no razočarani ministar zdravstva od toga neće profitirati.

Milan Kujundžić već mjesecima lobira za skuplje cigarete i to do pedeset posto – a razlika u cijeni u tom bi slučaju ušla u proračun zdravstva. “Dok sam živ ću se za to zalagati, ne moram biti ministar, nego i obični građanin”, kazao je Kujundžić.

Jeftiniji automobili

No kao utjeha, ne pušačima, nego najbogatijima, nove će trošarine, zbog europskih regulativa, od Nove godine ići u prilog autoindustriji. “Ideja ove mjere danas je da se neutralizira to povećanje, potencijalno povećanje cijene automobila obzirom na sustav mjerenja”, kazao je Marić.

Neznatno će tako za dvjestotinjak kuna pojeftiniti automobili do 150 tisuća kuna, dok će oni najskuplji koštati i do 20 tisuća kuna manje.
Amela Čilić

Komentari

Facebook Comments