(VIDEO) Uhićen začetnik smrtonosne igre ‘Plavi kit’: ima 21 godinu i tvrdi da time ‘čisti društvo’

(VIDEO) Uhićen začetnik smrtonosne igre ‘Plavi kit’: ima 21 godinu i tvrdi da time ‘čisti društvo’

- in Na rubu

Priznao je zločin te izjavio kako smatra da su sve njegove žrtve samo ‘biološki otpad’. Policiji je rekao da ‘su bile sretne što umiru te da je svojim činom htio pročistiti društvo’

Iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi smrti povezani s igrom Plavi kit, trend se proširio iz Rusije i drugih zemalja bivšeg SSSR-a. Pretpostavlja se da je igra odnijela preko 130 mladih života u Rusiji.

Online igra koja potiče mlade na samoubojstvo došla i do Hrvatske (OVDJE)

Podsjetimo, sredinom veljače u Sankt Petersburgu je desetogodišnja djevojčica primljena u bolnicu, a lokalni su mediji ubrzo počeli pisati kako je njezin pokušaj samoubojstva povezan s online fenomenom poznatim kao “Plavi kit”. (OVDJE)

Radi se o online izazovu u sklopu kojega se maloljetnici ohrabruju da izvrše samoubojstvo učestvujući u online igri. Igra se mrežama dijeli pod oznakama (hashtagovima) kao što su “plavi kit”, “more kitova”, ”u igri sam”, “probudi me u 4:20”, “F58” i drugi.

Izazov traje 50 dana, a počinje iscrtavanjem plavog kita na ruku.

Sada se zna i tko je započeo morbidnu igru. Radi se o 21-godišnjaku iz Rusije, Philippu Budeikinu koji se trenutno nalazi u zatvoru te ga se tereti za poticanje na samoubojstvo 16 tinejdžerica, piše Metro.

Priznao je zločin te izjavio kako smatra da su sve njegove žrtve samo “biološki otpad”. Policiji je rekao da “su bile sretne što umiru te da je svojim činom htio pročistiti društvo”.

A na upit je li zaista poticao mlade na samoubojstvo, odgovorio je:

“Da, zaista sam to činio. Ne brinite, sve ćete razumjeti. Svi će razumjeti. Umirali su sretni. Ja sam im davao ono što nisu imali u stvarnom životu: toplinu, razumijevanje i kontakt s drugima. Postoje ljudi i postoji biološki otpad, oni koji nikako ne doprinose društvu. Koji društvu uzrokuju ili će uzrokovati samo štetu. Ja sam čistio društvo od takvih ljudi.”

A sve je započelo još 2013. godine.

“Budeikin je jako dobro znao što mu je činiti kako bi dobio željeni rezultat. Započeo je 2013. i od tada je dobro ‘ulaštio’ svoju taktiku, te sve svoje greške odmah ispravljao. Philipp i njegovi pomoćnici djecu su najprije privlačili na VK (društvena mreža) grupe koristeći mega-strašne videe. Njihov zadatak bio je privući što veći broj djece, a potom odgonetnuti tno bi od njih moga obiti najpodložniji psihološkoj manipulaciji.

Onima koji su ostali u izazovu davali bi opasnije zadatke, poput rezanja vena, stajanja na rubu krovova, ubijanja životinja, a potom objavljivanje videa ili slika koje dokazuju da su to učinili. Većina djeca odustala je u toj fazi. Manja grupa koja je ostala poslušno je prošla kroz sve zadatke, a ti su tinejdžeri bili psihološki spremni slijediti sve što su im administratori govorili, bez obzira koliko čudno ili strašno su ti zadaci zvučali”, objasnio je istražitelj slučaja Anton Breido za Metro.
Vijesti.hr
Foto: Youtube Screenshot

Komentari