(VIDEO) UOČI KONCERTA KARIJERE Neno Belan: ‘Sve drugo prolazi, a dobre ljubavne pjesme žive vječno’

(VIDEO) UOČI KONCERTA KARIJERE Neno Belan: ‘Sve drugo prolazi, a dobre ljubavne pjesme žive vječno’

- in Glazba
Foto: oljazzmusic.comFoto: oljazzmusic.com

Neno Belan u subotu, 25. veljače, priprema veliki slavljenički koncert u Domu sportova kojim će obilježiti 20 godina suradnje s Fiumensima. Tim povodom razgovarali smo s Nenom, evo što nam je sve otkrio

Svake godine kada dođe veljača i Valentinovo, znamo da nas čeka koncert Nene Belana. Prije ste koncerte uvijek održavali baš na sam Dan zaljubljenih, ali posljednjih nekoliko godina pomaknuli ste datum. Zašto?

Mi smo s tom praksom nastupanja na Valentinovo počeli još prije deset godina. U to vrijeme bili smo sami. U međuvremenu su valjda i drugi izvođači skužili da je to komercijalan termin pa sad svi žele nastupati na Valentinovo pa je nastala gužva. Mi smo se onda odlučili izmaknuti i, evo, zadnjih par godina smo isto u veljači, ali nešto kasnije.

Slavite li vi Valentinovo? Jeste li ga proslavili ove godine?

Ja obično radim na Valentinovo. Na sve te bitne datume u godini – ljudi se odmaraju, a mi ih zabavljamo. Mi smo na poslu.

Pišete ljubavne pjesme. Niste se nikada kroz pjesme osvrtali na politiku, društvo… Kako vam je uspjelo to izbjeći?

Ja to ne izbjegavam, jedostavno se ne osjećam kući na tom terenu. Osjećam se kući na terenu ljubavnih pjesama i ljubavne tematike. Mislim da je to jedna univerzalna tema i da takve pjesme mogu zaslužiti status vječnih pjesama. Sve drugo prolazi. Dobre ljubavne pjesme žive vječno.

Radite i u kazalištu, glazbu za mjuzikle. Kako je došlo do toga?

Priča je počela još 2010. kada me nazvao nepoznati broj, s druge strane je bila redateljica Nina Kleflin koju tada nisam poznavao. Ona mi je rekla da radi mjuzikl i da misli da bi ja mogao napraviti zgodnu glazbu za taj mjuzikl. Ja sam prvo malo ostao u čudu, nisam znao da li ja to mogu, ali oni su me uvjerili da mogu i uveli me u tajne tog zanata. Predstava je ispala fantastično, radi se o predstavi ‘Buratino’. Par godina kasnije radili smo ‘Matildu’, to mi je već puno lakše išlo, već sam naučio neke ‘cake’. Prošle godine smo radili i treći mjuzik, ‘Čarobnjak iz Oza’. U principu to je isto pop glazba, ja radim na način na koji radim i svoju glazbu, s tim da imam malo više prostora za eksperimentiranje jer to je ipak kazalište pa se mogu više poigrati sa raznim stilovima, žanrovima.

Izdali ste novi album ‘Sanjaj’ koji je prošli tjedan nominiran za Porin u kategoriji ‘Najbolji album pop glazbe’. Isto tako, objavljen je i live album Đavola koji je također dobio nominaciju za Porin.

U četiri godine nisam izdao nijedno izdanje, a sada sam u četiri mjeseca izdao četiri ploče. ‘Sanjaj’ je moj novi album, ali nije novi. To je kolekcija singlova. Ja zadnjih 15 godina ne radim nove albume s novih 10 pjesama, već je moja strategija da radim singl po singl. Live album Đavola mi je posebno simpatično izdanje. Dok smo bili grupa Đavoli, nismo uspjeli izdati live album i to mi je uvijek bilo žao. Na sreću, nakon više od 25 godina sam pri Radioteleviziji Novi Sad pronašao neke odlične snimke s nastupa pred publikom i zamolio ih da mi ustupe snimke. I evo 27 godina poslije izašao je prvi live album nepostojeće grupe i baš mi je drago radi tog albuma jer je to dokument jednog vremena.

Što nas čeka na velikom slavljeničkom koncertu u subotu u Domu sportova?

Ista četvorka koja je počela prije 20 godina, sada se penje i u Dom sportova što je velika rijetkost i među najvećim bendovima. Koncert će biti jako dug, imamo veliki repertoar, oko tri i pol sata. Bit će konceptualan, u tri dijela.

Cijeli intervju s Nenom Belanom pogledajte u videu OVDJE.
Sara Markov

Komentari