VIKEND PROGNOZA Stiže nam jesen, i to vrlo brzo!

VIKEND PROGNOZA Stiže nam jesen, i to vrlo brzo!

- in Vijesti
Foto: Facebook/Predrag Šneler

U subotu zahladnjenje i kiša, na snijeg ćemo još neko vrijeme pričekati

Još jedan sunčan i vruć tjedan bliži se kraju. Temperatura je u mnogim dijelovima Hrvatske već danima između 25 i 30 °C zbog čega rušimo i neke rekorde.

Ipak, promjena vremena je pred vratima. Tko se kupao, kupao se! Stiže nam jesen, i to vrlo brzo!

VIKEND NA JADRANU

I na obalu u subotu stiže naoblačenje. Prvo, tijekom prijepodneva, na sjeverni Jadran, a tek poslijepodne i u Dalmaciju. Povremeno će biti kiše, s time da je veća vjerojatnost za nju, zbog više oblaka, na sjeveru. Ipak, treba imati na umu da neće padati svugdje niti će padati cijeli dan. Bit će i sunčanih razdoblja, češće u Dalmaciji.

Nakon jutarnjeg juga, zapuhat će bura, prvo na sjevernom dijelu gdje će do kraja dana ojačati na jaku, pod Velebitom i olujnu. Zato su, u subotu navečer, mogući problemi i ograničenja u prometu! Temperatura će ujutro biti oko 20 °C, sredinom dana od 25 °C na sjeveru do 28 °C na jugu. Ipak, kasno poslijepodne će, uz buru, biti u nešto naglijem padu pa će večer biti hladna. Imajte to na umu ako planirate subotnji izlazak!

Nedjelja će, kao i u unutrašnjosti, biti povoljnija, sunčanija i stabilnija. Vrlo rijetko je moguć još poneki pljusak ili malo kiše. Jutarnja će temperatura biti oko 18 °C, poslijepodnevna oko 27 °C. I dalje će puhati bura, slabije nego u subotu, ali dovoljno da se čini svježije nego, primjerice, danas.

VIKEND NA KOPNU

U subotu će se na kopnu naoblačiti, u zapadnim krajevima već ujutro, a u Slavoniji od sredine dana. Tako će biti pretežno do potpuno oblačno. Povremeno će padati kiša, osobito na zapadu, a uz granicu sa Slovenijom, osobito u Gorskom kotaru, može biti i jaka.

U Slavoniji će, pak, unatoč oblacima, mnogi krajevi ostati potpuno suhi. Već će od jutra biti i vjetrovito, puhat će umjeren do jak sjeverni vjetar s kojim nam stiže hladniji zrak. Tako će tijekom jutra temperatura biti oko 15 °C. Prema sredini dana možda nakratko naraste do jedva 20-ak °C. Kiša će poslijepodne i navečer postupno prestajati, no kako to obično biva, tek onda slijedi jači pad temperature. Zato će navečer biti prilično hladno, tek malo iznad 10 °C. Srećom za one zimogrozne među vama, vjetar će do večeri znatno oslabjeti.

Nedjelja će zato biti znatno povoljnija, uz manje oblaka i većinom bez kiše. Tek je rijetko moguć poneki kratak pljusak. Bit će dosta sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. S obzirom na više sunca i s obzirom na to da će vjetar prolazno okrenuti na južne smjerove, malo će zatopliti pa će biti ugodnije nego u subotu, ali svejedno svježe, ako usporedimo s ovim danima. Jutarnja će temperatura biti oko 11 °C, a najviša dnevna oko 23 °C.

ŠTO DALJE?

U svakom slučaju, sigurno je da nam stiže promjena vremena. Ipak, kiša će padati uglavnom samo u subotu, ali ne svugdje i ne cijeli dan. Tad će biti hladnije i vjetrovitije nego u nedjelju, pa ako ste se dvoumili koji dan provesti vani, u prirodi, sad znate odgovor!

Inače, u nedjelju nam kalendarski počinje i jesen. U stvari, točan astronomski početak jeseni je tijekom noći sa subote na nedjelju, u 3 sata i 54 minute. Tad će se Zemlja naći u položaju jesenske ravnodnevice. Sad već možemo reći da je sve izvjesnije i sigurnije da će nam idući tjedan biti znatno više nalik tom godišnjem dobu. Možda ne toliko po kiši, koliko po temperaturama.

Snijeg? Na žalost nekih, a na sreću drugih, vrlo vjerojatno ne još, čak ni u planinama. A ako ga i bude, padat će samo iznad 1400 m, i to samo mala količina!

O svemu tome ćemo vas više informirati, na vrijeme, u našim prognozama, RTL Vrijeme, unutar RTL Vijesti u 16:30, a od nedavno i unutar RTL-a Danas, svakog dana u 18:30.

Pratite nas i dalje, i ne zaboravite – za sve smo upite dostupni i putem naše Facebook stranice RTL Vrijeme – javite nam se!

Nikola Topić Vikić

Komentari