ŽELIŠ PUT ZA DVOJE U OSLO? Razgledaj izložbu na Korzu i na korak si do nagrade!

ŽELIŠ PUT ZA DVOJE U OSLO? Razgledaj izložbu na Korzu i na korak si do nagrade!

- in RIJEKA I REGIJA

U povodu prvog Norveškog tjedna u Rijeci, na Korzu je postavljena izložba o norveškoj kulturi i povijesti

Izložba donosi niz zanimljivih podataka, od općih podataka o zemlji na čijoj površini od 385 tisuća km2 živi tek 5,2 milijuna stanovnika preko nepobitnih činjenica da je Norveška bila prva europska zemlja koja je 1913. godine usvojila opće pravo glasa te šesta zemlja u svijetu koja je 2008. godine legalizirala istospolne brakove do iznimno velikog volonterskog pokreta koji podupire postojanje čak 115 tisuća organizacija civilnog društva.

Na izloženim plakatima ujedno se nalaze i odgovori na neka od pitanja potrebna za osvajanje glavne nagrade na nagradnom natječaju – povratne avionske karte, tri noćenja i lokalni prijevoz za dvoje.

Da bi osvojili vrijednu glavnu nagradu, put za dvoje u Oslo, koju osigurava turistička agencija Atlas, građani u nagradnom natječaju moraju u Info centru Grada Rijeke na Korzu ili tijekom događaja Norveških dana preuzeti nagradni listić te odgovoriti na tri pitanja, uključujući i ono zbog čega baš oni žele otputovati u Oslo.

Listić moraju ubaciti u kutiju u info centru do četvrtka poslijepodne kada će među njima biti odabran onaj najkreativniji.

Dobitniku će nagrada biti uručena u petak, 27. travnja u 11 sati na Korzu, tijekom gastronomskog događaja „Okusi Norveške“. Riječani će imati priliku kušati tipične norveške zalogaje, ali i Prvo viško pivo, koje predstavlja rezultat norveško-hrvatske suradnje.

Također, tijekom čitavog tjedna u Grand Hotelu Bonavia moći će se kušati tipična norveška jela.

Bogat program prvih Norveških dana u Rijeci

Norveški dani u Rijeci održavaju se od 23. do 27. travnja 2018. godine, u organizaciji Grada Rijeke i Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

Cilj Norveških dana je kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja građane upoznati s norveškom kulturom i načinom života, ali i osnažiti veze koje tradicionalno postoje između riječkog kraja i Norveške, naročito u pomorstvu i brodogradnji.

Manifestaciju su najavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Nj. E. Astrid Versto te prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Zahvalivši se norveškom veleposlanstvu na inicijativi za organizaciju Norveških dana upravo u Rijeci, gradonačelnik Obersnel je među brojnim događanjima kojima će se ova sjevernoeuropska zemlja predstaviti u našem gradu posebno izdvojio konferenciju „Obrazovanje za demokraciju: aktivni građani od učionice do zajednice“ održanu ponedjeljak, 23. travnja na Filozofskom fakultetu.

Astrid Versto, Vojko Obersnel i Snježana Prijić Samaržija

Ujedno je izrazio uvjerenje kako će održavanje Norveških dana u Rijeci biti poticaj za jačanje suradnje Norveške i Rijeke, posebice u svjetlu činjenice da u Rijeci već posluje nekoliko norveških tvrtki, ali i kroz već pokrenutu inicijativu za uspostavljanje prijateljske suradnje s Bergenom, drugim najvećim norveškim gradom koji ima mnoge sličnosti s Rijekom, uz suradnju hrvatskog veleposlanika u Oslu, Riječanina Hrvoja Marušića.

Skandinavski način života i odnos prema vrijednostima kao uzor

Suorganizator konferencije je Sveučilište u Rijeci, koje je proteklog tjedna upravo u suradnji s norveškim institucijama organiziralo konferenciju posvećenu miru i nekonfliktnom rješavanju sukoba. Rektorica Prijić Samaržija istaknula je kako upravo od Norveške, koja se smatra najdemokratskijom državom naša zemlja, koja se na ljestvici demorakcije nalazi se 58. mjestu, može itekako puno naučiti. Prvi korak je odgoj za demokraciju već od osnovne škole, a onda i trening nastavnika koji će učiti za aktivno građanstvo.

Najpoznatiji publicist među norveškim suvremenim filozofima, Lars Svendson održat će dva predavanja. U prvom predavanju, koje će se održati 26. travnja u Gradskoj vijećnici, objasnit će koju ulogu sloboda, ali i strah, igraju u liberalnim demokracijama, dok će u drugom koje je na rasporedu 27. travnja na Odsjeku za filozofiju iznijeti svoj stav od čega se sastoji smisao života i zašto upravo izostanak tog smisla generira dosadu.

Veleposlanica Versto izrazila je zadovoljstvo što Norveški dani u Rijeci progovaraju o obrazovanju, poslovanju i kulturi, temama koje su zanimljive i Norveškoj i Rijeci, u kojoj postoji i norveška zajednica.

„Nadam se kako prvi Norveški dani u Rijeci neće biti i posljednji te da će ova manifestacija biti korak u jačanju daljnje suradnje, posebice u kontekstu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine,“ kazala je veleposlanica Versto, koja je na konferenciji za novinare nosila majicu koju su izradili riječki učenici. Majica s norveškim motivima izrađena je u sklopu grupne kreativne aktivnosti za riječke osnovne škole na temu „Norveška kap u Rijeci“, kojoj se odazvale osnovne škole Podmurvice, Eugen Kumičić, Dolac, Kozala i Ivan Zajc.

Učenici riječkih škola sudjelovali u kreativnoj aktivnosti „Norveška kap u Rijeci“

Dani norveškog filma

U sklopu manifestacija u Art-kinu Croatia održat će se i Dani norveškog filma, koji započinju riječkom premijerom filma „Kraljev izbor“, norveškog kandidata za Oskara, u kojem ulogu u odbijanju njemačkog napada ima i riječki torpedo. Na programu su i neki od najboljih suvremenih norveških dugometražnih i kratkih filmova i dokumentaraca, a za djecu i mlade dobra zabava osigurana je uz nagrađivane dječje i animirane filmove.

Bogati program uključuje i premijeru serije „SKAM“, koja je postala međunarodni hit zahvaljujući inovativnom i otvorenom pristupu osjetljivim društvenim pitanjima kao što su mentalna bolest, seksualno zlostavljanje, integracija i homoseksualnost. Nakon premijere uslijedit će panel-diskusija u suradnji s udrugom „PaRiter“ o izazovima s kojima se suočavaju manjine u Hrvatskoj.

Narodna čitaonica ugostit će „Živu knjižnicu“, program koji omogućuje građanima da „posude“ priče stvarnih osoba – beskućnica, trans osoba, osoba s invaliditetom te nacionalnih manjina.

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka održat će se poslovni seminar “Suradnja u sektoru plavog poslovanja“, a norveške stručnjakinje održat će predavanje na temu inkluzivnog dizajna.

Program Norveških dana u Rijeci 2018

Foto: Grad Rijeka

Komentari