Župan Komadina o Ekoplusu: Uprava nema mandat da petlja nego da riješi problem

Župan Komadina o Ekoplusu: Uprava nema mandat da petlja nego da riješi problem

- in RIJEKA I REGIJA

Na redovnom tjednom press kolegiju župan Zlatko Komadina te pročelnici Nada Milošević, Dragica Marač, Krešimir Parat i Ljudevit Krpan izvijestili su novinare o aktualnostima u Županiji

Župan je na pitanje novinara o Marišćini rekao da je Županija punomoćnik 35 gradova i općina te da je Marišćina financirana europskim sredstvima, ali nedopustiv je smrad koji otežava život lokalnom stanovništvu. „Uprava Ekoplusa nema mandat da petlja, nego da to riješi,“ istaknuo je župan.

U osvrtu na najvažnije teme rekao je da je ovo doba godine doba proračunskih stavki, te da je na Županijskoj skupštini 29. studenoga na dnevnom redu i točka o proračunu za iduću godinu koji će iznositi oko 900 milijuna kuna.

Pročelnik Parat istaknuo je kako proračun za 2019. godinu nominalno iznosi 894 milijuna kuna i u odnosu na usvojen Rebalans proračuna manji je za 10 milijuna kuna. Prilikom usporedbe prihoda i primitaka, bez prenesenih sredstava, prihodi i primici za iduću godinu rastu za 37,1 milijun kuna zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak i pomoći za EU projekte.

U 2019. godini nastavljaju se započeti projekti Putovima Frankopana, energetske obnova zgrada osnovnih škola, sustava za zasnježenje na Platku te Centra za posjetitelje o velikim zvijerima.

Planiraju se i novi projekti, a to su izgradnja Doma zdravlja u Novom Vinodolskom, dogradnja i rekonstrukcija OŠ Jelenje-Dražice te izgradnja školske sportske dvorane i dogradnja OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“ u Matuljima.

Osnovan je i poseban Fond za Gorski kotar kojime Županija želi pomoći ovom području posebno pogođenom depopulacijom, a u trogodišnjem razdoblju za Fond je planiran iznos od 10 milijuna kuna. Pročelnik Parat zaključio je da ako se zbroje sve tri godine od 2019. do 2021. godine, Županija zajedno sa svojim proračunskim korisnicima raspolaže s 2,6 milijarde kuna.

Pročelnica Milošević informirala je novinare o financijskom planu Županijske uprave za ceste te istaknula kako u 2018. godini ŽUC raspolaže iznosom od 110 milijuna kuna, a prihodi za 2019. godinu kreću se oko iznosa od 94 milijuna kuna. Za redovno održavanje namijenjeno je 40 milijuna kuna, a oko 35 milijuna kuna planirano je za izvanredno održavanje prometnica.

Luka Bakar daje se u koncesiju kao sportska luka, sadržavat će do 200 vezova, a koncesionar se obvezuje urediti područje luke.

Kako je u isteku koncesija za gospodarsko korištenje akvagana s pratećim sadržajima u uvali Crnika u Općini Lopar, utvrđen je Prijedlog odluke o ponovnom davanju koncesije koji će biti razmotren na idućoj Županijskoj skupštini.

Pročelnik Krpan istaknuo je da nikad nije bilo više novaca iz europskih fondova pa je i Masterplan prometa za funkcionalnu regiju Sjeverni Jadran financiran s 85 posto bespovratnim sredstvima od ukupnih od 8 milijuna kuna.

Pročelnica Marač izvijestila je o Fondu solidarnosti za djecu i mlade čije je osnivanje jednoglasno usvojeno na prošlotjednoj Županijskoj skupštini. Odluka će na snagu stupiti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna nakon čega će potencijalni korisnici, radnici koji ne primaju plaće, moći aplicirati putem svojih jedinica lokalne samouprave.

Važno je naglasiti da je Fond usmjeren prema djeci i mladima čiji roditelji ne primaju plaće, a nalaze se u radnom odnosu. Sredstva će se isplaćivati direktno na tekući račun korisnika, a za svako dijete ili mladu osobu iznose 1.500 kuna te prosjek po članu obitelji također 1.500 kuna po osobi.

Na taj način jedna bi četveročlana obitelj mogla računati na pomoć iz Fonda od 6.000 kuna.

Komentari

Facebook Comments